
Of je nou al jaren werkt of nog maar net aan je carrière bent begonnen, er zijn een aantal vaardigheden waarbij de huisarts altijd op je moet kunnen rekenen. Vaak wordt je bekwaamheid in medisch-technische handelen periodiek door de huisarts zelf getoetst. We hebben vanuit ons kwaliteitsmanagement en de praktijkmanagers echter signalen ontvangen dat er behoefte bestaat aan een uniforme manier van toetsen van deze bekwaamheid.
We hebben daarom met trainingsbureau Medical Advice een programma samengesteld, waarbij je als doktersassistent in twee avonden de meest voorkomende medisch-technische handelingen kunt oefenen en laten toetsen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van materialen uit de praktijk, de laatste protocollen van Vilans, en -specifiek voor wondzorg- de protocollen van het Slingeland Ziekenhuis. Sommige vaardigheden hebben alleen een theoretisch kader, waarbij de focus ligt op verdieping en inzicht. Bij een goede afronding ontvang je een certificaat dat twee jaar geldig is, én (indien dit op jou van toepassing is) 9 punten van KABIZ. Deze scholing is bedoeld voor doktersassistenten werkend in een dagpraktijk*.
Naast natuurlijk actuele kennis en kunde levert deze scholing je nieuwe energie, impulsen en motivatie op. Het kan leiden tot nieuwe inzichten die je met jouw team toe kan gaan passen in de praktijk. Hierdoor blijf jij uitdaging vinden in je baan en voorkom je dat je passie verliest in je werkzaamheden. Ook voor de huisartsen is dit goed nieuws: hiermee worden zij ontlast bij het toetsen van hun doktersassistenten, waardoor er weer meer tijd voor de patient in de spreekkamer is. En wij… HZOIJ wil hiermee bereiken dat alle doktersassistenten binnen de aangesloten praktijken werken volgens dezelfde richtlijnen en hun handelingen op dezelfde manier uitvoeren. Zo leveren we samen de beste kwaliteit voor onze patiënten.
Je volgt hiervoor twee bijeenkomsten op woensdag 19 maart en woensdag 2 april 2025 van 17:30 tot 21:30 uur.
Voorafgaand volg je een e-learning om goed voorbereid aan de scholingsdagen te kunnen beginnen.
Inhoud dag 1:
- ABCDE protocol i.c.m. vaardigheden daaronder vallen
- Bloedafname door middel van vingerprik: glucose, crp, Hb
- Cervixuitstrijkjes afnemen
- Functiemetingen verrichten: tensiemeting, saturatiemeting, temperatuurmeting
- Laboratoriumbepalingen: urineonderzoek, dipslide
- Drukverband, enkel, elleboog, vingerverband e.d.
Inhoud dag 2:
- Injecteren: subcutaan, intramusculair, Epipen
- Oren uitspuiten
- Wondzorg basis
- Zuurstof toediening i.c.m. vernevelen/pufjes
- Hechtingen, agraves verwijderen
- Afronding met een meetmoment
Daarna zal er een digitale theorietoets opengezet worden.
Alvast de Vilans protocollen bekijken? Ga dan naar intranet en klik op deze link.
Als je alles met een voldoende hebt afgerond, ontvang je:
- een certificaat van bekwaamheid van trainingsbureau Medical Advice dat twee jaar geldig is
- 9 accreditatiepunten van KABIZ (indien op jou van toepassing)
De MTH Caroussel is vooralsnog een pilot en bieden we daarom aan tegen een gereduceerd inschrijftarief van 200 euro. Hiervoor krijg je een e-learning, twee scholingsavonden inclusief maaltijd, een digitale afsluitende toets, een certificaat en accreditatiepunten.
*Ben je triagist? Helaas verzorgen wij voor deze scholing geen accreditatie voor jouw beroepsgroep. Wil je toch meedoen, neem dan contact met ons op via zorgacademie@hzoij.nl.
Locatie:
- Kantoor HZOIJ
- Amphionstraat
- 7001DP Doetinchem