FTO longformularium en IMIS-scholing

FTO longformularium en IMIS-scholing
Organisatie:
HZOIJ
Korte beschrijving:
Tijdens de scholing wordt een update van het longformularium gegeven en wordt er aandacht besteed aan inhalatietechniek. Het wordt uitgevoerd op HAGRO-niveau via een Farmacotherapeutisch Overleg (FTO).

Om beter om te gaan met de verschillende luchtwegdevices, is er een nieuw longformularium ontwikkeld in 2022. Vanuit HZOIJ bieden wij een scholing aan op HAGRO-niveau via een FarmacoTherapeutisch Overleg (FTO). Deze scholing omvat een update van het longformularium en richt zich op inhalatietechniek. De scholing is bedoeld voor huisartsen, praktijkondersteuners, apothekers en apothekersassistenten samen en duurt 2 uur. We volgen hierbij de laatste NHG-standaarden en de richtlijnen van stichting IMIS.

Wat is IMIS?

IMIS staat voor Inhalatie Medicatie Instructie Scholing. Het doel van IMIS is om zorgverleners te trainen in het correct gebruik van inhalatiemedicatie. Er wordt gestreefd naar landelijke kwaliteit en uniformiteit in instructies en materialen. De IMIS-scholing is opgenomen in de minimale kaders voor astma/COPD.

Voordelen van gezamenlijke scholing:

  • Voor de praktijkondersteuner: In VIP staat op het ketenzorgdashboard vanaf de start van de ketenzorg bij patiënten waarbij de inhalatietechniek is gecontroleerd. 80% van deze patiënten scoort voldoende, terwijl landelijk onderzoek laat zien dat 70% een onvoldoende heeft. Dit suggereert een blinde vlek in onze regio. Wanneer geef je iemand een voldoende en herken je inhalatiefouten? Hoe weten we of onze uitleg beklijft en of er sprake is van kwaliteitsverbetering als we iedereen een voldoende geven? Een voldoende voor inhalatietechniek geef je als iemand het zonder uitleg direct goed kan doen.

  • Voor de huisarts: Vaak horen we "Doe maar een dosis aerosol met voorzetkamer, daar kan weinig mee misgaan". Echter, een poederinhalator is vaak minder foutgevoelig en met een dosis aerosol en voorzetkamer kan veel misgaan. Hoe weet je als huisarts welk device geschikt is voor welke patiënt? Het longformularium kan hierbij helpen, met de nieuwe NHG-standaarden erin verwerkt.

  • Voor de apotheker en apothekersassistenten: Soms moet de apotheek noodgedwongen een ander device afleveren dan voorgeschreven. Hoe gaan we hiermee om en welke afspraken kunnen we maken? Wie doet de inhalatieinstructie, wie controleert deze nadien en doen we dit op dezelfde manier?

Kortom, deze onderwerpen en de inzet van de in-Check Dial willen wij graag aanbieden in een scholing op HAGRO-niveau.


Aanmelden 

  • Het kaderteam Lonzorg biedt deze scholing iedere eerste dinsdag van de maand aan. Aanmelden kan via zorgacademie@hzoij.nl. Geef daarbij aan welke mogelijkheden er voor datum en tijd zijn binnen de HAGRO, op welke locatie de scholing gegeven kan worden en om hoeveel deelnemers het (ongeveer) gaat. 
  • Kosten: €45 euro per deelnemer (incl. accreditatie IMIS)  .
  • Na de scholing scholing volgt een factuur per praktijk en apotheek. 

Het longformularium vind je op de intranettegel Longzorg.