Film en video

Informatieveilig gedrag in de (huisartsen)zorg

De toenemende kwetsbaarheid van informatieveiligheid binnen de huisartsenzorg en de drukte van alledag roepen om extra ondersteuning. Hoe bevorder je informatieveilig gedrag in de (huisartsen)zorg? Huisarts Bart Timmers duikt samen met Sietske Rozie en Ilse Moes in dit cruciale onderwerp tijdens een webinar.

Klik hier: https://www.informatieveiliggedragzorg.nl/inspiratie/informatieveilig_gedrag_in_de_huisartsenpraktijk/


Heartlife Masterclass

Een aantal video's die onderdeel zijn van de Heartlife Masterclass serie voor de POH, vol tips uit de praktijk. Drie video's gaan over diabetes, en drie over obesitas. 

Klik hier: Heartlife Masterclass POH on Vimeo


Verward

De politie signaleerde de afgelopen jaren een grote toename in het aantal incidenten rondom verwarde personen. Het afgelopen jaar steeg het aantal meldingen naar bijna 142.000. In de zesdelige documentaireserie ‘Verward’ onderzocht documentairemaker Jessica Villerius drie jaar lang wat er aan hulp beschikbaar is voor verwarde mensen en waar de hulpverlening eventueel spaak loopt. Dit soms met vreselijke incidenten tot gevolg, gepleegd door mensen die soms al een uitgebreide psychiatrische geschiedenis hebben.

‘Verward’ is elke dinsdagavond om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3, maar ook op NPO Plus


Kijken naar koolhydraten

In deze filmpjes leer je veel over koolhydraten. Ze spelen een belangrijke rol bij diabetes. Maar wat zijn koolhydraten eigenlijk, waar zitten ze in, en welke producten met koolhydraten kun je beter wel of juist niet gebruiken?

Klik hier: https://corienmaljaars.nl/kijkennaarkoolhydraten-nederlands/

 

 



Human Forever

De documentaire Human Forever van verpleegkundige Teun Toebes en filmmaker Jonathan de Jong is echt een aanrader. 
Teun Toebes reist de wereld over om te zien hoe verschillende culturen omgaan met mensen met dementie, en zich daarover te verwonderen. Het resultaat: een indrukwekkende documentaire.

Teun: ‘De armoede van onze welvaart is dat we van dementie een zorgprobleem hebben gemaakt. Maar het is een samenlevingsvraagstuk. Haal dementie uit de zorg.
Dementie gaat nu vaak over verdriet en verlies. Als je iets leest over dementie, denk je dat mensen al dood zijn, terwijl hun hart nog klopt. Er zijn zoveel mooie initiatieven.’ Die ‘boodschap van hoop’, zoals Teun het zelf noemt, moest worden uitgedragen.


Sur l'Adamant

De Adamant is een uniek verblijf. Dit drijvende gebouw aan de Seine in het hart van Parijs vangt volwassenen op die lijden aan een psychische stoornis. Het behandelende team biedt zo goed mogelijk weerstand aan de achteruitgang en ontmenselijking van de psychiatrie. Regisseur Philibert laat je kennismaken met de patiënten en verzorgers die elke keer opnieuw weer de strijd aangaan met hun dagelijkse realiteit. De empathische documentaire won op het Internationale Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer.


The last bus

De doorgewinterde Tom rouwt om het recente overlijden van zijn vrouw Mary. In een poging dit verlies een plekje te geven, besluit hij het Britse vasteland te doorkruisen met behulp van zijn gratis buspasje. De bestemming van zijn reis ligt in Cornwall, de geboorteplaats die hij met Mary deelde. Tijdens zijn busreizen ontmoet hij diverse personen.

​​​​​ "Returning to the past, he found his future."


The Father

The Father klinkt vanwege het zware thema misschien als een film die je liever overslaat, maar dan beroof je jezelf van een onvergetelijke kijkervaring. Het onderwerp is pittig, maar je zal na afloop van deze bijzondere en inventieve parel ‘blij’ zijn dat je hem hebt gezien.

"The Father is een aangrijpend en respectvol verslag van dementie."


Het beste voor Kees

De 49-jarige Kees Momma is autistisch. Alleen dankzij de hulp van zijn ouders kan Kees omgaan met de angsten en obsessies die hem kwellen. Maar wat gebeurt er met Kees als zijn ouders, inmiddels 80 en 83 jaar oud, niet meer voor hem kunnen zorgen?

"Een prachtige documentaire over het dilemma van de ouders van de autistische Kees."


Overgave

Na de dood van haar dierbaarste jeugdvriendin erft Marijn Frank haar hardloopkleren. Ze haat hardlopen, maar gaat trainen voor de marathon in Berlijn. Rennend en rouwend kijkt ze terug op vriendschap, ziekte en sterven.

"Deze docu is zonder twijfel de mooiste én zwaarste die ik in lange tijd heb gezien."


Dying to Live

De jonge, gedreven huisarts Mirjam is gespecialiseerd in de geneeskunde die het meest doordrongen is van angst en taboe: de levenseindezorg. Ze helpt patiënten zo goed mogelijk te leven bij een naderende dood. En vervult hun laatste wens: een mooi en waardig afscheid. Zelfs als dat alleen maar kan met palliatieve sedatie of euthanasie. Onverwacht wordt Mirjam zélf een palliatieve patiënt. Ze wil nog één missie voltooien: het taboe rond doodgaan doorbreken en de levenseindezorg verbeteren, vanuit haar unieke perspectief als dokter én patiënt.

"Dying to Live is een documentaire die stervelingen als wij en u gezien moeten hebben".


Stil water

Drie gezinnen moeten leren omgaan met de realiteit van een kind, broertje of zusje met kanker. Het leven van de gezinsleden rondom Fien, Matthijs en Bente wordt opgeschud door deze ziekte.
In de documentaire is te zien hoe belangrijk het is om elkaar als gezin vast te houden, om te blijven praten, ook als je niet precies weet wat je moet zeggen.

"Stil water is misschien een documentaire om heel stil van te worden, maar het is ook een aansporing om het leven ten volle te omarmen en te aanvaarden, hoe lastig soms ook".